Sumatraorangutanger til Dyreparken

 /  Kristiansand Dyrepark

Natt til søndag 26. mars ankom de to sumatraorangutangene Dyreparken har ventet på. Det er første gang i historien at Dyreparken mottar denne orangutangarten.

Begge to, en hann og en hunn, ankom sammen, men fra ulike dyreparker. Hannen heter Dwi, er 10 år gammel og kommer fra en dyrepark i Frankrike. Hunnen heter Mimpi, er også 10 år gammel og kommer fra en dyrepark i Sveits. De to nye individene er tildelt Dyreparken av det internasjonale bevaringsprogrammet de er en del av.

- Det er utrolig gøy at vi har fått sumatraorangutanger i Dyreparken. Dette er en kritisk truet dyreart som vi ønsker å være med å bevare. Nå kan vi vise frem to ulike orangutangarter til gjestene våre og belyse de utfordringene orangutangene står overfor, sier biolog Helene Axelsen.

Dwi og Mimpi skal først bli kjent i det nye området sitt før de introduseres for hverandre.

- Nå får orangutangene ro til å bli kjent og finne seg til rette i sitt nye område. Etter hvert skal de få hilse på hverandre, først med litt avstand og deretter skal de få være sammen, sier biolog Helene Axelsen.

- Dwi og Mimpi kommer fra to forskjellige dyreparker og kjenner hverandre ikke fra før, men vi håper de skal like hverandre og kan bli en støtte for hverandre ganske fort. Vi kommer til å ta en dag av gangen, og se hvordan de reagerer både overfor oss, nytt miljø og hverandre. Vi kommer til å slippe dem sammen når det ser ut som de ønsker det. Jeg gleder meg til å bli kjent med dem, forteller dyrepasser Hildegunn Johannesen.

På sikt er målet for det nye orangutangparet å få unger.

- Målet er at Dwi og Mimpi skal få unger, og det er derfor vi har mottatt dem. Men dette kommer nok til å ta litt tid, for paret er ungt, avslutter biologen.

Sumatraorangutangen er en menneskeape som tilhører slekten orangutanger. Det finnes tre orangutangarter; sumatraorangutang, borneoorangutang og tapanuliorangutang. Alle tre artene er utrydningstruet. Sumatraorangutangene er noe tynnere enn borneoorangutanger, har lengre ansikt og lengre hår med en bleker rødfarge.

Orangutanger lever i regnskogen i Sørøst-Asia på øyene Sumatra og Borneo. Sumatraorangutangen lever bare på Sumatra.

Nå er det viktig at Dwi og Mimpi får ro til å bli kjent med nytt sted, nye dyrepassere og hverandre. De kommer fra to forskjellige parker så de kjenner ikke hverandre.

Ordet orangutang kommer fra språket malay og betyr “mannen fra skogen”. Orangutanger oppholder seg mest i trærne, hvor de spiser, sover og parrer seg. Sumatraorangutangen er mer sosial enn de andre artene og man kan se flere spise i samme frukttre til tider.

Sumatra orangutangen er kritisk truet på IUCNs rødliste. Hovedtrusselen er hogst av regnskogen for å lage palmeoljeplantasjer. I tillegg fanges unger og selges som kjæledyr.


Bilder fra ankomst til Dyreparken :

https://drive.google.com/drive/folders/1_N8PfyUT56hQI_ur7LMn_bRtCYTCX9WH?usp=share_link

Kan benyttes vederlagsfritt. Krediteres Dyreparken.

Film fra ankomst til Dyreparken :

https://drive.google.com/file/d/1w4Bsz2_ZHumhgCVEcCwTjWCF88pUEUj_/view?usp=share_link

Kan benyttes vederlagsfritt. Krediteres Dyreparken.

I filmen vises først fire filmklipp hvor biolog Helene Axelsen intervjues, og deretter ankomsten for begge sumatraorangutangene.