Osäkerhet kring corona ger uppsving för charter och paketresor

UD hävde den 30 juni sin avrådan för resor till 11 länder, och under juli börjar charterbolagen återigen flyga till de populära sommarresmålen i Spanien, Grekland och Kroatien. Osäkerheten kring vad som gäller har samtidigt lett till att nästan 40 procent av semesterresenärerna väljer att boka charterresa eller paketresa istället för att boka flygbiljetten och hotellet separat, visar statistik från resebyrån Ticket

Den 30 juni så hävde UD avrådan för resor till 11 länder, däribland de populära semesterländerna Spanien, Grekland, Kroatien, Italien och Portugal. Grekland har därefter infört förbud mot flyg från Sverige fram till den 15 juli, vilket lett till inställda avgångar, men svenskar kan fortfarande flyga till landet från Köpenhamn eller om de mellanlandar utomlands.

För övriga resmål inom EU kvarstår UD:s avrådan för resor till den 15 juli, men denna avrådan kan även komma att förlängas för vissa eller samtliga av dessa länder. Har man en resa bokad efter den 15 juli till något av de resmål som UD fortfarande avråder till så finns därför risken att UD förlänger sin avrådan.

Osäkerheten kring var man kommer kunna resa har gett ett uppsving för charterresor och paketresor, eftersom resenärerna då skyddas av Paketreselagen och har ett större skydd om till exempel flyget blir inställt, och även möjlighet att avboka resan om UD skulle avråda från resor till ett land.

- Vanligtvis är det drygt 25 procent av kunderna som bokar charterresa eller paketresa, medan resten bokar flygbiljett och boende var för sig. De senaste veckorna har det skett ett rejält trendbrott, och nästan 40 procent har valt att boka charterresa eller paketresa, berättar Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

Sedan UD den 14 mars införde en avrådan för alla utlandsresor så har inga charterflyg gått från Sverige, men eftersom UD-avrådan nu lyfts för 11 länder så börjar alla de stora charterbolagen flyga från Sverige igen under juli månad.

- Det första charterflyget till Grekland lyfte i torsdags förra veckan, det första charterflyget till Kroatien går nu på fredag, och den första avgången till Mallorca är på lördag nästa vecka, berättar Michael Kapil.

Från Grekland har det kommit olika bud om vad som gäller. Det skulle först vara möjligt att flyga till landet från 30 juni, men därefter kom besked om att flyg från Sverige inte tillåts förrän 15 juli. Charterbolaget TUI fick ändå tillstånd för två flyg till Rhodos den 2 juli och 9 juli, men efter att det första av dessa flyg gått som planerat så stoppades det andra flyget. Svenskar kan däremot fortfarande flyga till Grekland från Köpenhamn eller genom att mellanlanda utomlands.

- Det har varit lite oklart exakt vad som gäller vid resor till framförallt Grekland, men förhoppningsvis rätas frågetecknen ut den kommande veckan. För resor till Spanien och Kroatien har vi däremot inte fått någon information om till exempel stoppade flyg eller coronatester, säger Michael Kapil.

Då börjar charterbolagen flyga igen:

  • TUI: Den 2 juli till Rhodos
  • Apollo: Den 10 juli till Kroatien
  • Ving: Den 25 juli till Mallorca, Kroatien och Parga
  • Detur: Den 30 juli till Rhodos


Michael Kapil Marknadschef


Som marknadschef är jag del av Tickets ledningsgrupp och övergripande ansvarig för Tickets marknadsföring och produktsortiment. Jag fungerar även som tf. presskontakt.

072-533 13 01

Michael.kapil@ticket.se