Ny tiger i Dyreparken!

 /  Kristiansand Dyrepark

Nylig fikk Dyreparken fire nye geparder. Nå har enda et nytt kattedyr ankommet, og denne gangen er det verdens største kattedyr, nemlig sibirsk tiger, som er på plass. Hanntigeren Amur ankom Dyreparken i natt direkte fra Magdeburg Zoo i Tyskland.

- Dette har vi gledet oss veldig til, sier biolog Helene Axelsen i Dyreparken.

Tigeren er del av et bevaringsprogram i den europeiske dyreparkforeningen EAZA. Det er bevaringsprogrammet som har anbefalt at tigeren flytter til Dyreparken. Her venter hunntigeren Boonya. Målet er at de to skal få unger.

- Ja, det er det som er målet. Boonya har tidligere fått et kull med unger med hanntigeren Ulysses. Etter at Ulysses døde i 2017 har hun av naturlige årsaker ikke fått flere. Med Amur på plass håper vi at hun med tiden vil få et nytt kull, sier Axelsen.

Det er bevaringsprogrammet som avgjør hvilke tigre som skal få unger basert på hvem som passer best sammen genetisk. Målet er å ha en sunn bestand av tigre i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.

Sibirsk tiger er sterkt utrydningstruet. På 1940-tallet var det bare 20-30 tigere igjen i naturen. Bevaringsprosjekter har ført til at antallet har økt, og i dag er det 400-500 tigere i naturen.

- Det jobbes aktivt med å bevare de sibirske tigrene i naturen, men ødeleggelse av leveområdene deres, jakt og mangel på byttedyr truer dem fortsatt. Derfor er det viktig at vi samtidig sørger for at vi har en reservebestand i verdens dyreparker, avslutter Axelsen.

Tigeren ankom Dyreparken natt til torsdag 6. mai. Med Amur på plass har Dyreparken nå to tigre. Hunntigeren Boonya fødte i 2015 et kull på fire tigerunger. Disse er blitt overført til andre dyreparker som en del av bevaringsprogrammet.

FAKTA:

Art: Sibirsk tiger/ Panthera tigris altaica

Kjønn: Hann

Navn: Amur

Alder: 8 år

Født: 12/4-2013 i Nordens Ark dyrepark i Sverige

Kommer fra: Magdeburg Zoo i Tyskland hvor han har bodd siden september 2014

Rødlistestatus: Sterkt truet

Kontaktpersoner:

Helene Axelsen, biolog: 970 59 876

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken B. Schjøtt: 97 05 97 20