97 procent av flyget borta i april i Sverige

 /  Braathens Regional Airlines

Coronavirusets spridning slår hårt mot svensk flygtrafik och många flygbolag har helt eller delvis stoppat sin trafik. Nya siffror från Swedavia visar på en nästan helt utplånad flygtrafik på storflygplatserna.

Under mars reste drygt 1,3 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. Det är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad 2019, enligt ett pressmeddelande från Swedavia.

Nedgången tilltog under mars och har fortsatt i april, med en minskning på hittills cirka 97 procent. Flera av Swedavias flygplatser saknar i dag helt reguljär flygtrafik.

”Förutsättningarna för att bedriva reguljär flygtrafik, men också kommersiell flygplatsverksamhet har i princip upphört. Men vi gör vårt yttersta för att upprätthålla Sveriges tillgänglighet för den persontrafik som fortfarande finns, men också samhällsviktigt flyg såsom post- och frakt- samt ambulansflyg” säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i pressmeddelandet.

Antalet utrikesresenärer vid Swedavias flygplatser uppgick sammantaget till 841 000 under mars månad, vilket är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad ifjol. Inrikesresandet uppgick till 476 000 resenärer, en minskning med 58 procent.